Food
Travel
Film & TV
Our Home
Metrobloggen
Outside Tokyo
Outside London
Family & Friends
Culture & Tradition in Japan

17: 01 02 03
16: 04 05 06
15: 01 02 03 04 06 07
14: 01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12
13: 01 02 03
12: 01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 12
11: 01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12
10: 01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12
09: 11 12
08: 01 02 03 04
07: 10 11 12

Tofubiffar med hemmagjord sås

29 May 2014
 
Då var det äntligen dags för detta goda recept att ta plats i bloggen. Några har frågat om det är vegetariska biffar men det är det tyvärr inte, men kanske går det att ersätta köttfärsen med ett vegetariskt alternativ?
 
Det tar en stund att laga till dessa biffar men det är så värt det, resultatet blir väldigt saftigt och gott. Dessutom blir det många biffar för en liten peng, i alla fall här i Japan där ett paket tofu kan kosta så lite som 3 kronor! Även om man inte är så förtjust i tofu (mamma) så tycker jag man ska prova för de färdigs biffarna smakar inte alls som färsk tofu.
 
Tofubiffar med hemmagjord sås
6-12 stycken
 
Ingredienser
 
Biffar
300 g tofu 
300 g köttfärs
1 kopp ströbröd (200 ml)
1/2 hackad gullök
1 ägg
1 buljongtärning
1/4 tsk salt
1/4 tsk peppar
 
Såsen
4 msk ketchup 
2 msk chuno sås (japansk sås gjord på bl.a. tomater, plommon, äpple, citron, morötter och lök)
3 msk matlagningssake
2 tsk mirin
2 msk smör

1. Blanda alla ingredienserna väl i en skål. Häll av vattnet från tofun och smula sönder buljongtärningen innan du lägger i det.

2. Forma färsen till biffar i valfri storlek och tryck ihop dem lite i mitten. Jag gjorde 4 stora och 9 små biffar till lunchlådan.

3. Stek på hög värme på båda sidorna så att biffarna får färg.

4. Lägg över i en stor kastrull med lock och slå över 1/2 kopp vatten (100 ml). Sätt på locket och låt ångkoka tills vattnet har kokat bort helt. Det gör alltså inget om inte blev helt genomstekta i pannan.

5. Blanda ihop ingredienserna till såsen i stekpannan tillsammans med stekspadet från biffarna, rör runt tills såsen har blivit varm. Klart! Servera med ris och sallad och häll på såsen. Mumsfilibabba!

Och så här kan det se ut i lunchlådan! Såsen har jag lagt under biffarna för att det inte ska kladda så mycket ;-)

evening runs in koganei

27 May 2014
Hejsan! Hoppas alla har haft en bra start på veckan. Själv var jag på dåligt humör igår men känner mig gladare idag. Här kommer några färska bilder från vårt bostadsområde.
Den lilla floden Nogawa i närheten av där jag bor. Koganei, Tokyo, maj 2014
Jag springer längs Nogawa (som ser helt övervuxen ut på dessa bilder) några gånger i veckan nu. Oftast blir det på kvällen med en ficklampa för att inte snubbla. Till skillnad mot Sverige blir det mörkt tidigt även på sommaren, klockan 8 är det redan kolsvart ute. Japan måste vara det enda landet där man kan vistas alldeles ensam i en park när det är mörkt ute, eller?
Jag börjar bli riktigt bra på det där med träning, trots att jag inte vart på gymmet på över en månad nu. Det är nog dags att säga upp medlemskapet snart, jag hinner träna mycket oftare om jag gör det hemma på egen hand. Dessutom är det ju gratis.
 
Den här veckan kommer gå fort tror jag, det är många deadlines på jobbet som infaller snart. Men det är bara bra för då rullar timmarna på. 
 
Idag har jag ett inlämmningsarbete att göra. Jag kanske inte har nämt det tidigare men jag studerar faktiskt japanska för nybörjare del 2 på distans vid Umeå Universitet. I höstas tog jag del 1 men även en kurs som hette Energi & Miljö vid Uppsala Universitet. Den var på halvfart och det var inte helt lätt att hinna med ett heltidsjobb också. Men det var en väldigt intressant och bra genomförd kurs så det var värt det, även om jag får erkänna att det var nära till tårar ibland när tiden inte räckte till. Japanskakursen är inte direkt utmanande då jag inte är nybörjare, men vad jag har förstått så kan man inte hoppa in i en avancerad kurs direkt. Just nu siktar jag på att passera den svåraste nivån av Japanese Level Proficiency Test till jul!

grattis på mors dag!

25 May 2014
Jag tänkte bara kika in här på bloggen en snabbis och säga grattis på mors dag till alla mammor där ute, men självklart allra mest till min egen bästaste mamma!
Min bror bjöd mamma på lunch på Casino Cosmopol i Göteborg så jag tror hon har haft en riktig bra och fin dag med massa solsken! Synd att jag inte kunde vara med dem men vi har pratat på telefon i alla fall. Saknar dig mamma, och brorsan också så klart!
Mitt paket kom fram i tid så det var ju bra, var orolig att det inte skulle hinna fram till mors dag. Det blev lite blandat smått och gott; en amigurumi, en solfjäder, två vaser (en från mig och en från Shin), ett armband som vi köpte på Amamioushima, en japansk lyckoamulett för hälsa, ett par örhängen från Fillipinerna och en söt badsvamp. Hoppas du gillade grejorna mamma, ses om 69 dagar!