Food
Travel
Film & TV
Our Home
Metrobloggen
Outside Tokyo
Outside London
Family & Friends
Culture & Tradition in Japan

17: 01 02 03
16: 04 05 06
15: 01 02 03 04 06 07
14: 01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12
13: 01 02 03
12: 01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 12
11: 01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12
10: 01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12
09: 11 12
08: 01 02 03 04
07: 10 11 12

att se det från den ljusa sidan

28 Jun 2014
Ojsan hoppsan, det blev visst en hel veckas oplanerad bloggsemester. Så kan det gå, speciellt när livet är så himla oinspirerande som det är just nu. Juni har verkligen vart en tråkig månad, regn i stort sett varje dag. Ibland har det vart soligt och fint men i stort sett alla helger har regnat bort. Liksom den här helgen också verkar göra. Regnsäsongen ska tydligen vara extra utdragen i år. Och jag som hade hoppats på så mycket japanskt sommarväder som möjligt innan jag åker till Sverige i augusti!
Den lilla floden Nogawa i närheten av där jag bor. Koganei, Tokyo, juni 2014. 
Att åka till Kamakura har vi heller inte kunnar göra, hittils har vi fått nöja oss med de hortensior som finns runtomkring där vi bor. Nu gäller det verkligen att planera upp varenda helg innan jag åker, 4 stycken allt som allt.
 
Humöret just nu
 
+bra på jobbet
+är konsekvent med min träning och börjar se liiite resultat
 
-regn, regn och mera regn
-klippte mig nyligen och jag har nog aldrig vart så missnöjd i hela mitt liv
-mina blommor mår inte alls bra och vill inte växa men jag vet inte vad jag gör för fel
-mitt nya datorbatteri är defekt
 
Jag vet att det bara är småsaker på minus-listan men ändå känns allt så himla trist just nu. Jag borde verkligen försöka uppskatta min omgivning mer, jag har världens snällaste man, en familj som står mig nära, fina vänner, bra jobb, jag är frisk. Men ibland vill det inte. Ne, nu får jag se till att dra på minerna till på måndag, ny vecka, ny månad. Och förhoppningsvis ska väl sommaren göra debut snart också, jag lovar att inte klaga när det är 35 grader och 100% luftfuktighet!

Yuru-kyara

19 Jun 2014

Nu är det äntligen dags för del två i kategorin Japan Only där jag reflekterar över unika och udda saker här i Japan. Idag ska det handla om fenomenet yuru-kyara, eller japanska maskotar. Yuru-kyara är ofta sötfula karaktärer designade av amatörer och kan representera allt från en produkt, mat, byggnad eller en hel prefektur. "Yuru" kan översättas till löst eller avslappnat och "kyara" kommer från engelskans character. Det är alltså karaktärer som inte tar sig själva på så stort allvar, deras viktigaste uppgift är att öka kännedomen om det dem representerar och självklart att vara söta! Det här är något som bara har blivit större och större de senaste åren och populärast av dem alla just nu är Kumamon från prefekturen Kumamoto i västra Japan.

Kumamon har blivit omåttligt populär sedan han vann en tävling år 2011 där hela 350 olika maskotar deltog. Faktum är att man inte ens behöver åka till Kumamoto för att hitta prylar med denna björn, de säljs även överallt här i Tokyo.
Osaka är med sina 45 olika maskotar den prefekturen som har allra flest yuru-kyara, här syns Billiken, yuru-kyaran som representerar området Shinseikai, tillsammans med Kushitan, som ska föreställa Osakas populära tilltugg kushikatsu, framför ett av Osakas landmärken Tsutenkaku Tower.
Min favorit-karaktär är Musubimaru, längst till vänster, här tillsammans med Iito (från Higashimastushima) och Kumamon. Hans huvud är ju liksom en onigiri, hur kan man stå emot det. Dessutom har han en traditionell japansk dräkt på sig, det kan ju inte bli bättre! Musubimaru representerar prefekturen Miyagi norr om Tokyo.
Stadsdelen där jag bor, Koganei, har också en egen yuru-kyara, han heter Kokinchan och var faktiskt på besök på vår tågstation här om dagen, jag passade på att ta fotot här ovan då! Kanjit på hans mage betyder guld eller pengar och står även för "gane" i Koganei.Självklart finns det kvinnliga yuru-kyaras också, den här supersöta flickan kommer från prefekturen Shiga mitt i Japan och heter Yachinyan. Om ni tittar noga kan ni se en till karaktär på hennes popcornbehållare, nämligen Hikonyan. Han kommer också från Shiga och ska vara en av de allra första yuru-kyara som kom till.Ganska många karaktärer är faktiskt rätt så bisarra. De här två filurerna representerar Tokyo Tower men man undrar ju vem som bestämde att de skulle vara rosa...
Om du ser en yuru-kyara komma gående nedför gatan, ta chansen och ta ett kort tillsammans, för det här är garanterat Japan Only!

Klicka på bilderna för respektive källa.


guniea love

15 Jun 2014
Hoppas alla haft en skön helg! Här har vi haft första regnfria helgen på ett bra tag, det har vart 30 grader och gassande solsken. Vi har vart ute en del, men ändå tagit det ganska lugnt. Idag åkte vi till djurparken i Kichijouji, som jag har tjatat att jag vill åka dit och klappa marsvinen. Det är sådana här nödlösningar som man får göra när man inte kan ha ett eget husdjur. Juat nu känner jag mig som en sim som precis har maxat mätaren "klappa" om det hade funnits en sådan. 

Vi fiskade upp 4 olika marvin och alla var så klart lika snälla och lugna. En bajsade lite på oss, tur att det är torra pluttar. Egentligen tycker jag väl inte att det är så bra med sådana här petting zoos, det måste ju vara fruktansvärt stressigt att bli runtjagade av små barnhänder dagarna i ända. 
Snart är det dags att ta sig an en ny vecka, hjälp vad tiden går fort. Inte ens 50 dagar kvar innan jag åker till Sverige på semester. Det ska bli SÅ NAJS. Men först har jag 1,5 månad kvar i Japan, förhoppningsvis ska vi hinna med en hel del kul under denna tid. Vad ska ni göra på semestern?