Food
Travel
Film & TV
Our Home
Metrobloggen
Outside Tokyo
Outside London
Family & Friends
Culture & Tradition in Japan

17: 01 02 03
16: 04 05 06
15: 01 02 03 04 06 07
14: 01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12
13: 01 02 03
12: 01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 12
11: 01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12
10: 01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12
09: 11 12
08: 01 02 03 04
07: 10 11 12

yokohama twilight

14 Jul 2014
Hej alla glada! Hoppas ni har en bra början på veckan! Nu är det knappt 3 veckor kvar till jag åker till Sverige, snart dags att börja packa. Skulle behöva inhandla en ny resväska innan avfärd men vi får se hur det blir med det. Här kommer lite bilder från i helgen när vi var i Yokohama.
 
 
Vi åkte dit för att fira Casey som fyllde 27. Vi promenerade mest runt omkring stationen Sakuragicho, till lunch blev det japanskt och till middag blev det italienskt.
 
 
Megumi är gravid i 6:e månaden, det ska bli så kul att se vem som kikar ut i slutet av året!
 
 
Yokohama har en rätt schysst siluett tycker jag, med Landmark Tower till vänster och det välkända pariserhjulet till höger. 

like a city of fireflies

08 Jul 2014
Hallå i stugan! Idag har vi äntligen fått lite riktigt skön sommarvärme, med så där hög luftfuktighet att man riktigt känner hur svettpärlorna rinner ner för ryggen en efter en när man står på tåget till jobbet... Jag klagar inte, detta har jag väntat på för det är så här sommar i Tokyo ska vara. Varmt, fuktigt och outhärdligt. Imon ska det bli regn igen, och just nu härjar en supertyfon nere vid Okinawa-öarna, hoppas att den inte kommer hit! 
I helgen blev det ett spontanbesök till Tokyo Tower som är ett av stadens mer kända landmärken. Ja, det är en kopia av Eiffeltornet i Paris, fast orange och 8 meter högre än originalet. Och tornet har faktiskt prydit Tokyos siluett ända sedan 1958. Det är inte bara Tokyo Tower som har en lånad design, det finns ca fem stycken Frihetsgudinnor runt om i landet också... 
Vi åkte upp till den första utsiktsplatsen på 150 meters höjd, den högst upp var stängd för dagen. 
Där i bakgrunden kan man se Rainbow Bridge som leder ut till den konstgjorda ön Odaiba i Tokyo Bay. En av de fem frihetsgudinnorna finns att beundra där.
Hej hej!
En trappa ner var allt blått. Tokyo Tower verkade vara ett mycket poppis ställe att gå på date på, det fanns till och med ett litet Shinto-tempel här uppe på 150 meters höjd där man kunde skriva sina kärleksönskningar.
En glasruta i golvet gjorde så att man kunde se hela vägen ner. Tyvärr var rutan såpass smutsig att man nästan inte såg någonting.
 
Ett bra avslut på en kväll som annars blev lite misslyckad. Vi skulle åka och titta på eldflugor i år igen, den här gången på ett nytt ställe. Det visade sig vara ett svart tält som man fick gå in i och där fanns en liten bur med ca 20 stackars eldflugor i. Väldigt deprimerande om man jämför med förra året då vi fick gå längs en liten stig i något som mer eller mer kändes som en skog, och där flög eldflugorna fritt så klart. Jag vet inte om vi hinner åka och titta en gång till innan "säsongen" är över (eldflugor lever endast i ca 2 veckor) men i värsta fall har vi en väldigt fin upplevelse från förra året att minnas fram till att vi får chansen igen! 

one sunny sunday (finally)

01 Jul 2014
Happy July! Nu har jag nästan dåligt samvete över att jag klagade så mycket på vädret (och livet i allmänhet) i mitt förra inlägg för i söndags hade vi verkligen flyt! Trots att det var sagt att det skulle bli regn så vaknade vi upp till solsken. Vi tog ett snabbt beslut och stack iväg till Kamakura direkt! Ungefär 2 timmar senare var vi framme och vi möttes av en molnfri himmel så långt ögat kunde nå! 
Vi började med att besöka vackra templet Meigetsu-in som ligger på gångavstånd från stationen Kita-Kamakura. Det kostar 500 yen att gå in men jag tycker absolut det är värt ett besök, speciellt om man kan pricka in perioden då hortensirona blommar i juni - mitten av juli. Hela tempelområdet är fyllt av en ljusblå, vacker sort. 
Min nya "frisyr" som ser ut som något som kan passa en fågelskrämma. Väntar ivrigt på att det ska växa ut så jag kan gå och klippa mig ordentligt igen.
Det här är själva templet, väldigt harmoniskt och fint. Vi gjorde faktiskt en hortensia-runda i Kamakura 2 år tidigare, och jag passar på att lägga upp bilden ovan inklusive några andra i det här inlägget eftersom det aldrig blev av förra gången. När vi var där i söndags fick besökare gå in i templet så då var detta rum fullt med folk. 
Hade väl inte världens snyggaste frisyr för 2 år sedan heller men jag hade i alla fall hår kvar på huvudet. Nu senast tunnade frisören ut det säkert 50%!
En liten bambu-skog finns det också inne på tempelområdet. Shin kollar så att dem sitter fast ordentligt. Bambu är verkligen en sådan sak som jag tycker är så hima coolt och jag blir alltid så imponerad när vi går förbi en liten dunge, även i området där vi bor. Då slår det mig att "oj, jag bor i Japan". 

I närheten av Meigetsu-in finns en liten affär som mestadels säljer tillbehör till det japanska badrummet.
Detta templet besökte vi inte i år men stenarna ska representera ett förälskat par. I bakgrunden syns önskningar och böner skrivna på hjärtformade träbitar.
Ett av de större templena hade redan börjat firandet av tanabata som infaller i juli eller augusti beroende på vilken kalendar man följer. Man firar bl.a. genom att skriva en önskning på en bit färgglatt papper och hänger upp den på en bambugren.  
Det här hade Shin inte riktigt koll på men tydligen får man en starkare relation om man går igenom ringen tillsammans. Det är vanligare än vad man tror att japanerna inte har koll på sin egen kultur, det har till och med hänt att jag fått utbilda japanska kompisar i deras traditioner...
Fram emot eftermiddagen tog vi ett tåg ut till halvön Enoshima och när vi kom fram såg vi att molnen runt omkring oss började dra ihop sig men än hade vi inte fått en endaste droppe på oss.
Den gröna porten är ingången till en shoppinggata som leder upp mot toppen av ön som mer eller mindre är ett berg. Den röda porten är halvägs upp och där bortom kan man se "fastlandet". Jag har vart i närheten förut men aldrig vart ute på Enoshima så det var en positiv överraskning, först en mysig shoppinggata och sedan fina tempel med tillhörande utsikt.
Ännu ett tempel tillägnat kärleken, de två träden är ihopbundna i en evig omfamning.
Kolla in den där molnformationen, det måste ju vara en storm eller? 
Högst upp på ön fanns en inhägnad trädgård med växter och inredning samlat från hela världen. Vi klättrade inte upp i utsiktstornet men fick en ganska bra vy ändå tycker jag.
Både i år och för 2 år sedan åt vi soba-nudlar under vårt besök i Kamakura. Sin älskar soba medan jag inte riktigt ännu lärt mig uppskatta den enkla smaken... Bilden ovanför föreställer Enoshimas tågstation men påminner mest om ett tempel.
 
Så vi hade en supebra dag i Kamakura, och igår fick jag reda på av mina arbetskollegor att det var regnstorm i Tokyo medan vi njöt av solskenet 2 timmar bort. Det kallar jag flyt! Vädret, du är förlåten!