Food
Travel
Film & TV
Our Home
Metrobloggen
Outside Tokyo
Outside London
Family & Friends
Culture & Tradition in Japan

17: 01 02 03
16: 04 05 06
15: 01 02 03 04 06 07
14: 01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12
13: 01 02 03
12: 01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 12
11: 01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12
10: 01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12
09: 11 12
08: 01 02 03 04
07: 10 11 12

recap of 2014

31 Dec 2014
 
Idag är det sista dagen på året. År 2014 har vart ett bra år på många sätt. Det har gått väldigt snabbt, det är nästan svårt att förstå att det har gått ett helt år när jag tänker tillbaka på de senaste 12 månaderna. Det har verkligen avverkats i rasande fart, antagligen för att jag har haft väldigt roligt. Jag tänkte att jag skulle avsluta år 2014 med en liten resumé, ackompanjerat med alla 12 bilderna som jag tog under året på floden Nogawa i närheten av där vi bodde i Koganei, Tokyo. Jag utgår från samma lista som jag använde för att sammanfatta år 2009 i ett gammalt inlägg som finns här.
 
Gjorde du något i år som du aldrig gjort förut?
Jag gjorde säkert massor med nya saker men det jag kommer att tänka på just nu är att jag tog 3 veckors betald semester, det har jag minsann aldrig gjort föut!

Höll du några av dina nyårslöften?
Jag brukar inte ha några nyårslöften och hade nog inte det inför 2014 heller. Men i slutet av maj började jag träna regelbundet vilket mer eller mer har vart ett innestående nyårslöfte de senaste åren. Jag tränar fortfarande flera gånger i veckan och är nöjd med mina framsteg. Jag ser fram emot att ta i ännu hårdare under 2015!

Vilka länder besökte du?
Blev inte mycket resor i år. Nackdelen med att bo utomlands är att all semester och pengar läggs på att åka hem till Sverige. Så i år har jag bara varit i Sverige och Japan. Men jag besökte bl.a. Kagoshima, Kyoto, Osaka och Shizuoka i Japan och det är inte fy skam!
 
Vilket datum från 2014 kommer du alltid minnas?
Den 18:e december då Shin och jag tog farväl av vårt liv i Japan som det har sett ut de senaste 3,5 åren. Men det är inget vi är ledsna över, även om det är en stor förändring.
 
 
Vilken var din största framgång 2014?
Att bli heltidsanställd på ett företag vilket jag blev i slutet av januari 2014. På ett bra företag dessutom där jag har ett jobb som jag tycker om. Och helt fantastiska kollegor som är så roliga att jobba ihop med. Att jag dessutom har fått mycket uppskattning för mitt arbete på jobbet är som grädden på moset!

Har du varit sjuk eller skadat dig?
Lite förkyld bara men inget allvarligt. Har var väldigt pigg och frisk i år!
 
Bästa köpet?
Min iPad mini. Fast det var inte jag som köpte den, den fick jag av Shin i födelsedagspresent. Men den har jag haft väldig nytta av, jag använder den bl.a. under min träning varje dag. Så den vill jag inte vara utan.
 
Vad spenderade du mest pengar på?
I år har jag hållt hårt i plånboken och sparat så mycket pengar jag kunde. Så det har inte blivit så mycket resor men på hemmaplan har jag nog mest lagt pengar på nöjen så som middagar, karaoke och 3 besök på Disney Resort i Tokyo^^ 
 
 
Gjorde någonting dig riktigt glad?
Att gå ut i parken och springa och känna att det gör mig glad. Hela mitt liv så jag har verkligen avskytt löpning men i våras så var det som en knapp slogs på och nu njuter jag av att vara ute och springa en stund.

Vilka sånger kommer alltid påminna dig om 2014?
Let It Go från Frozen. Herregud vad den har spelats nonstop runt om i Japan. Och hemma hos mig. Sjungt den på karaoke ett otal gånger har jag nog visst gjort också.
 
Var du gladare eller ledsnare 2014 jämfört med tidigare år?
Gladare skulle jag tro. Att byta jobb gjorde stor skillnad både för mitt sinne och min plånbok vilket har lett till ett aningen bekymmerlösare liv under 2014.

Vad önskar du att du gjort mer?
Rest mer. Men man kan inte få allt alla gånger.

 
Vad önskar du att du gjort mindre?
Åka tåg. Den enda riktiga nackdelen med mitt nya jobb var att jag fick längre resväg till min arbetsplats. Mycket längre. Och att stå och knö vareviga morgon på ett tåg som dessutom ofta är försenat är inte alls kul. Dessutom hade jag mycket mindre fritid än innan på grund av pendlingen trots att arbetstimmarna var ungefär detsamma.

Hur tillbringade du julen?
Först hemma hos mamma och sen hemma hos pappa, som vanligt med andra ord. Shin är i Sverige och firade jul med oss, första gången på 5 år.

Favoritprogram på TV?
Ser inte på tv över huvud taget men tittar en hel del på serier (antagligen för mycket). Nytt för i år var Outlander, en serie som är riktigt bra, jag längtar tills resten av säsongen kommer ut i april. 

Bästa boken du läste 2014?
Har var väldigt dåligt på den fronten i år, jag har massor att ta igen under nästa år. Men jag började läsa om George R.R. Martins böcker i Song of ice and fire -serien och dem var mina favoriter från 2013. Just nu vill jag väldigt gärna läsa Camilla Läckbergs nya bok.

 
Något du önskade dig och fick?
En ny pyjamas och gosiga tofflor!

Årets bästa film?
How to Train Your Dragon 2!

Vad gjorde du på din födelsedag 2014?
Jag fick tårta på jobbet och på kvällen åt jag tonkatsu med min man på vårt favoritställe i Musashi-Koganei; Hamakatsu.
 
Hur skulle du beskriva din stil 2014?
Lite vuxnare jämfört med tidigare år. Trots att jag bodde i Tokyo större delen av året så handlade jag nästan uteslutande på H&M och Forever 21, alltså icke japanska märken. Gud vad tråkig man kan va alltså.

Vem saknade du?
Mina vänner som numera är utspridda runt om i hela världen. Min familj och vänner i Göteborg har jag träffat ganska mycket i år eftersom jag är i Sverige nu och dessutom var hemma 3 veckor i augusti.

 

Gott Nytt År!


Jul på Liseberg

28 Dec 2014
 
Även om julafton har passerat så är inte julen slut än! Igår var vi på Liseberg med hela familjen, även om bara pappa och Pia har fastnat på bild, och det var riktgt mysigt. 
 
 
Höjdpunkten var förstås isshowen som i år är baserad på H.C. Andersens saga Snödrottningen. Liseberg har lagt extra krut på showen i år och det syntes verkligen, allting var verkligen jättebra. Duktiga åkare, snygga kostymer och rekvistita, bra flow i handlingen och dessutom egenproducerad musik skulle jag tro. Som en musikal utan sång, fast på is!
 
 
Det bästa med showen var att det är min bästa vän Cecilia som spelar en av huvudrollerna, flickan Gerda i flätor och röd kjol. Hon var precis lika duktig som vanligt. Det var verkligen kul att se Cecilia uppträda, senast var i Tokyo sommaren 2013 när hon åkte Tingeling i Disney On Ice. Ni kan läsa Cecilias blogg här
 
 
Shin och jag gick runt inne på Liseberg ganska länge, fast att det var minus 5 grader och riktigt kallt. Det var extra mysigt eftersom det hade snöat ganska mycket dagen innan så allt var vitt och vackert.
 

4 year anniversary

21 Dec 2014
 
I fredags kväll landade vi i Sverige efter en 30 timmar lång resa med stopp i både Abu Dhabi och Berlin. Det hela gick faktiskt relativt smärtfritt men det är något som jag aldrig vill göra om igen. Den största prövningen var förståss att få med oss alla grejjor, jag tror vi hade med oss mest handbaggage av alla passagerarna. Att gå igenom säkerhetskontrollen 3 gånger om var inte roligt.
 
Men nu är vi i alla fall hemma i regniga Göteborg och idag har vi firat våran fjärde bröllopsdag. Enligt vår tradition så har vi vart och käkat yakiniku, alltså grillat kött. Då utbudet av japanska restauranger inte är så stort här hamnade vi på en koreansk-japansk restaurang på Andra Långgatan som heter Yammy Kitchen. Vi beställde grillat fläsk och grillad anka. Det var gott och smakade helt okej men det var svårt att bli jätteimponerad när man vet att man kan få samma sak för mindre än halva priset i Japan. Men vi är ändå nöjda eftersom vi ville upprätthålla vår tradition!
 
Förra året på vår bröllopsdag åt vi yakiniku på en fin restaurang i Roppongi, sedan promenerade vi runt och kikade på den stämmningsfulla julbelysningen i Roppongi Hills. De har samma belysning i år och på videon här nedan kan man se hur det ser ut, andra stadsdelar som Omotesando och Marunouchi är också med.