Tofubiffar med hemmagjord sås
29 May 2014
Då var det äntligen dags för detta goda recept att ta plats i bloggen. Några har frågat om det är vegetariska biffar men det är det tyvärr inte, men kanske går det att ersätta köttfärsen med ett vegetariskt alternativ?
Det tar en stund att laga till dessa biffar men det är så värt det, resultatet blir väldigt saftigt och gott. Dessutom blir det många biffar för en liten peng, i alla fall här i Japan där ett paket tofu kan kosta så lite som 3 kronor! Även om man inte är så förtjust i tofu (mamma) så tycker jag man ska prova för de färdigs biffarna smakar inte alls som färsk tofu.
Tofubiffar med hemmagjord sås
6-12 stycken
Ingredienser
Biffar
300 g tofu
300 g köttfärs
1 kopp ströbröd (200 ml)
1/2 hackad gullök
1 ägg
1 buljongtärning
1/4 tsk salt
1/4 tsk peppar
Såsen
4 msk ketchup
2 msk chuno sås (japansk sås gjord på bl.a. tomater, plommon, äpple, citron, morötter och lök)
3 msk matlagningssake
2 tsk mirin
2 msk smör
1. Blanda alla ingredienserna väl i en skål. Häll av vattnet från tofun och smula sönder buljongtärningen innan du lägger i det.
2. Forma färsen till biffar i valfri storlek och tryck ihop dem lite i mitten. Jag gjorde 4 stora och 9 små biffar till lunchlådan.
3. Stek på hög värme på båda sidorna så att biffarna får färg.
4. Lägg över i en stor kastrull med lock och slå över 1/2 kopp vatten (100 ml). Sätt på locket och låt ångkoka tills vattnet har kokat bort helt. Det gör alltså inget om inte blev helt genomstekta i pannan.
5. Blanda ihop ingredienserna till såsen i stekpannan tillsammans med stekspadet från biffarna, rör runt tills såsen har blivit varm. Klart! Servera med ris och sallad och häll på såsen. Mumsfilibabba!
Och så här kan det se ut i lunchlådan! Såsen har jag lagt under biffarna för att det inte ska kladda så mycket ;-)